Videó átirata

#WeWantToKnow Nyilvános, nemzetközi felhívás Raoul Wallenberg bebörtönzésével és halálával kapcsolatban, amely egy olyan bűntény, amelyet tisztázni kell.

1944. július – A 31 éves svéd diplomata, Raoul Gustav Wallenberg Budapestre érkezik. Feladata: megmenteni Európa utolsó megmaradt zsidó közösségét a náci üldöztetéstől. Wallenberg és elkötelezett segítői csapata fáradhatatlanul dolgozik a svéd védőútlevelek – a híres sárga “Schutzpass”-ok szétosztásán. Wallenberg menedékházakat, ingyenkonyhákat és még kórházat is létrehoz az üldözött zsidók számára. Más diplomatákkal és a magyar ellenállással együttműködve igyekszik megállítani a zsidók deportálását, és embereket menteni a kegyetlen náci bűnözők fosztogató bandáival szemben. Ezeknek az erőfeszítéseknek a közvetlen eredményeként a magyar fővárosban maradt 100 000 zsidó nagy része túlélte a háborút. A tragédia azonban mégis bekövetkezik. A fiatal hős áldozattá válik maga is. Amikor kapcsolatba lép a szovjet megszálló erőkkel, hogy védelmet kérjen a gondjaira bízott zsidók számára, letartóztatják és Moszkvába viszik. Wallenberg nyomtalanul eltűnik. A szovjet hatóságok hollétéről többször is hazudnak. 1957-ben a szovjet tisztviselők bejelentik, hogy tíz évvel korábban, egy moszkvai börtönben hirtelen meghalt, de nem szolgáltatnak megbízható bizonyítékot. Sorsának pontos körülményei a mai napig sem ismeretesek. Családja közel nyolc évtizeden át küzdött azért, hogy megtudja, mi történt Raoullal.

Wallenberg öröksége a gonosszal szemben tanúsított kivételes bátorság és együttérzés jelképeként él tovább. Halála után számos kitüntetéssel tisztelegtek előtte, többek között az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Izrael fogadták tiszteletbeli állampolgárukká, és Budapest díszpolgára is lett. Emléke arra int, hogy mennyire fontos az igazságért kiállni, még akkor is, ha nagy személyes veszélynek vagyunk kitéve. Wallenberg 1944/1945-ös hat hónapos magyarországi tartózkodása és az azt követő, a Szovjetunióban történt bebörtönzése során sokféle emberrel került kapcsolatba. Talán Ön vagy rokonai is rendelkeznek fontos részletek ismeretével vagy információkkal az alábbiakról:

● Raoul Wallenberg kapcsolatai és tevékenysége Budapesten 1944-45-ben

● Fogságba esésének és halálának pontos körülményei

● Sírjának helye

● Magán- vagy közlevéltárakban őrzött történelmi, hiteles tanúvallomások, dokumentumok, fényképek, naplók, feljegyzések és/vagy rajzok ebből az időszakból.

Raoul megmutatta nekünk, hogy egyetlen ember is mennyit számít. Az orosz és más külföldi levéltárak fontos dokumentumokat őriznek, amelyeket eddig nem bocsátottak sem a kutatók, sem pedig Raoul Wallenberg családjának a rendelkezésére. Nincs nagyobb fájdalom, mint egy szerettünk felderítetlen eltűnésének a tudatával élni. Raoulnak és családjának joga van az igazsághoz. Szolgáltassunk együtt igazságot Raoul Wallenbergnek, és tárjuk fel az igazságot a sorsával kapcsolatban.

Az információk megosztásához kérjük, kérjük lépjen velünk kapcsolatba a következő e-mail címen:

info@wewanttoknow.net